p6010225.JPG

Kenmerken Shielmartin

De 'Shielmartin' is een zeilschip dat valt onder de categorie "Sloep Getuigde Jol" (yawl in het Engels). De voormast (grote mast) is sloep getuigd, Grootzeil en fok.  Doordat de Bezaanmast (= de achtermast) achter de roerkoning staat, is het schip "Yawl getuigd". De boot werd oorspronkelijk ontworpen voor de commerciële visvangst. Tegenwoordig is het vooral een zeiljacht dat wordt gebruikt voor recreatie en sportwedstrijden.

Historiek

De Shielmartin is van oorsprong Iers. Via verschillende eigenaars komt hij in Belgische wateren. De geschiedenis van het zeilschip Shielmartin is intrigerend:

1953

Desmond Keatinge gaf de scheepswerf Thomas Skinner & Co. uit Malahide (Ierland) de opdracht tot een uniek ontwerp: een schip dat de woelige zee aankon, maar met een heel lage diepgang want het moest de mond van Sutton Creek kunnen binnenvaren. 

1980

De Shielmartin is in handen van J. MacFarlane. Via diens zoon wordt het zeilschip uiteindelijk doorverkocht aan de Belgische Sven Debakker uit Waarschoot, die op dat moment in Ierland verblijft. 

  • p6030262.JPG
  • p6030264.JPG
  • p6010228.JPG
dsc05675.JPG

Sven Debakker vaart en leeft gedurende enkele jaren op de Shielmartin. In die tijd legt het jacht zelfs even aan aan de kade van een zekere Sir Paul McCartney.

1997

Sven Debakker wordt ziek en keert terug naar België. 

2001

De Shielmartin krijgt vier nieuwe eigenaars: Frank Roose, Luc Ternier, Hubert Fobbe en Lucas Desmet. Deze schrijnwerkers behandelen de Shielmartin tegen schimmel en schuren hem volledig, zodat verdere restauratie mogelijk wordt.

2008

Wegens het succes van hun schrijnwerkersbedrijf, kunnen Roose en Ternier geen tijd meer vrij maken voor de Shielmartin. Het schip wordt overgenomen door Fobbe en Dominic Rosiers.

2009

De Shielmartin kende een rijke maar slopende levensloop. Zwaar gehavend wordt hij overgedragen naar Dominic Rosiers en Eric Vanhecke. Zij willen het jacht in zijn oorspronkelijke staat herstellen en besluiten hiervoor samen te werken met het Gents Opleidingscentrum voor ambachten (GOCA).